SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Börja tävla!
Hur börjar man?

Att tävla i tennis är för många barn väldigt stimulerande, spännande och utmanande. En match utvecklar dessutom i regel en spelares tennis betydligt mer än en enskild träningstimme. Idag kan barn börja tävla redan vid 6 års ålder. Junior är man fram till man fyllt 18 år. Det finns ett stort utbud tävlingar för alla åldrar och kategorier.

En vanlig fråga är vilka tävlingar man ska starta med? Vi rekommenderar att man börjar med If SO Touren som är den ”snällaste” kategorin (Du kan läsa mer om denna tour längre ner på sidan). När dessa tävlingar börjar kännas för lätta går man vidare till så kallade sanktionerade tävlingar. Det finns ett stort utbud med tävlingar runt om i Sverige, inte minst i Stockholmsområdet. 

På tournamentsoftware.com/home kan man anmäla sig till de flesta tävlingar i Sverige, se olika tävlingsresultat, se tidsscheman för tävlingar samt även se bilder från flera tävlingar.

På tennis.se kan man se en spelares ranking, nyheter inom proffstennisen och lära sig hur tävlande fungerar.

Så här gör du

Här följer en kortfattad genomgång av hur du gör för att ditt barn ska kunna börja tävla. Om du vill ha mer detaljerad hjälp, klickar du här

Steg 1: För att kunna anmäla dig till en tävling så fordras en tävlingslicens (OBS gäller inte If SO Tour). Som licensierad tävlingsspelare kan du anmäla dig till alla sanktionerade tävlingar i Sverige. Tävlingslicens behöver du oavsett ålder och den är gratis till det år du fyller 13 år. Därefter kostar den 250-kronor per år. För att beställa en tävlingslicens klickar du länken nedan:

Skaffa tävlingslicens

 

Steg 2: Skapa en spelarprofil genom att gå in på tennis.se och logga in med licensnummer och lösenord.

Steg 3: Leta fram lämplig tävling på tentour.se och/eller tennis.se och anmäl dig till tävlingen.

Steg 4: Betala in tävlingsavgiften. Den brukar ligga runt 250-350 kronor per tävling.

Steg 5: Ta reda på lottning och när/var matchen ska spelas.! Tänk på att tävlingsarrangören inte kontaktar dig med information om lottning eller tider, utan det är ditt ansvar att kolla upp det. Den enda gången tävlingsarrangören hör av sig är om motståndaren lämnar WO (Walk Over= återbud).

Steg 6: Se till att infinna dig i god tid till tävlingen. Med god tid menas 30 minuter före speltiden. Anmäl ankomsten till tävlingsledningen, som brukar finnas på plats i hallen.

Övrigt: Om du t.ex vid sjukdom inte kan komma till en match - dvs vill lämna Walk Over (WO) - är det viktigt att snarast meddela tävlingsledningen (se telefonnummer på klubbens hemsida). Detta för att de då så snabbt som möjligt kan kontakta motståndaren så att han/hon inte i onödan kommer till matchen.

Om du vill ha mer detaljerad hjälp, klickar du här

If SO Tour

 Den äger rum flera gånger per termin och i olika tennishallar i Stockholmsområdet. Tävlingen är indelad i tre klasser:

1: Mini 6-8 år, mjuk boll på liten bana, poängräkningen börjar vid 5-5 och spelas sedan först till 15 poäng. Alla spelar minst 4 matcher och alla deltagare får medalj.

2: Midi 8-10 år, orange boll på medelstor bana, poängräkning som ett supertiebreak, dvs först till 10 poäng. Alla spelar mins 4 matcher och alla deltagare får medalj.

3: Maxi 9-12 år, grön boll på helplan, poängräkning som ett supertiebreak. Alla spelar minst 4 matcher och alla deltagare får medalj.

Terminens If SO tävlingar finns uppsatta på anslagstavlan i hallen. Du hittar dem även på Stockholms tennisförbunds hemsida: 

OBS: trycket på IF SO Tour är hårt och deltagarantalet begränsat, vilket medför att man som förälder måste se till att vara ute i god tid och anmäla direkt när tävlingarna läggs upp.

Att vara tävlingsförälder

Att vara förälder till ett barn som tävlar i tennis är kul, men också påfrestande. Individuell idrott skiljer ju sig från lagidrott bl a i det avseendet att man är helt ensam på banan med allt vad det innebär. Här är några saker som du bör tänka på när ditt barn spelar match:


1. Hälsa gärna på motståndarens föräldrar före matchen. Goda föräldrakontakter är värdefulla på många sätt i barnens fortsatta tävlande.

2. Heja gärna på ditt barn men tänk i så fall på att applådera också när motståndaren spelar bra. Inom tennisen råder vedertagen etikett när det gäller att visa bifall. Det anses t ex olämpligt att applådera om motståndaren missar liksom att applådera under pågående spel.

3. Det är absolut förbjudet att ge råd under spel (coachning). Tillrop som ”bra”, ”kom igen” är tillåtna, men inte ord eller tecken rörande hur ditt barn ska spela.

4. Vid spel utan domare dömer spelarna själva enligt principen ”var och en dömer sin sida”. Ni kommer bli vittne till felaktiga domslut, men det är bara att gilla läget och inse att det är svårt för barnen att alltid se rätt. Medvetna feldomslut är sällsynta. Ni får absolut inte lägga er i. Barnen ska lösa problemen själva. Kommer barnen inte överens skall tävlingsledningen tillkallas. Om spelarna är oense om poängställningen, kan man dock om båda föräldrasidorna är ense, ingripa. Enligt reglerna gäller att man går tillbaka till den senaste poängställning båda spelarna är överens om.

5. Vid spel med domare gäller naturligtvis att domaren dömer utan att vare sig föräldrar eller spelare lägger sig i domsluten.

6.Se positiv ut och försök sitta eller stå på samma plats hela matchen. Det skapar trygghet för ditt barn. Ditt kroppsspråk avslöjar dina känslor och ditt barn läser dig som en öppen bok. För både barn och föräldrar är det viktigt att komma ihåg att ni är värdiga representanter för HTK när ni är ute på tävlingar.

7. Efter match är det viktigt att inte direkt gå in på diskussion kring matchen. Tennismässigt vill vi att ni inte analyserar med barnet utan istället tar ett resonemang med tränaren, när ni kommit hem. Om ditt barn betett sig olämpligt eller osportsligt, är det viktigt att ta upp problemet till resonemang, men som sagt först när ”känslorna lagt sig”.

8. Efter matchen gratulerar du motståndaren om han eller hon vunnit och önskar lycka till i den fortsatta turneringen. Har motståndaren förlorat säger du några berömmande ord.

Övrigt Om du t.ex vid sjukdom inte kan komma till en match - dvs vill lämna Walk Over (WO) - är det viktigt att snarast meddela tävlingsledningen (se telefonnummer på klubbens hemsida). Detta för att de då så snabbt som möjligt kan kontakta motståndaren så att han/hon inte i onödan kommer till matchen.

På tennisstockholm.se finns en utmärkt pdf-fil, som handlar mer allmänt om vad det innebär att vara tennisförälder. Läs den här